Zeven vragen aan medewerkers van het laboratorium

Analyseren. Onderzoeken. En bijdragen aan de doorontwikkeling van de onderzoeks- en analysemethoden. Werken op ons geaccrediteerde laboratorium staat voor variatie en uitdaging. Maak alvast kennis met enkele collega’s en lees wat ze doen.

Gerrie Pieper, chemisch analist waterkwaliteit

Hoe ziet je werkdag eruit?

“De dag begint bij het meetstation in Lobith. Daar kijk ik of alle systemen goed draaien en verzamel ik de watermonsters die we dagelijks nemen uit de Rijn. Die monsters neem ik mee naar het meetstation in Bimmen (Duitsland), waar ze worden geanalyseerd. We controleren op pesticiden en herbiciden, op vluchtige componenten zoals benzeen en olie, op organische stoffen, en op medicijnen. Want steeds vaker vinden we resten van bijvoorbeeld paracetamol in het water. Zuiveringsinstallaties krijgen die vaak niet uit het water gefilterd. Als we een stof vinden die schadelijk is, melden we dat via het infrawebsysteem. Die meldingen gaan naar de Duitse overheid en naar de Nederlandse calamiteitendienst in Lelystad. Als het echt ernstig is, geven zij het door aan de watermaatschappijen. Gelukkig komt dat niet vaak voor.”

Wat maakt jouw werk zo uitdagend?

“De belangrijke taak. Je kunt ons zien als de grensbewaking voor waterkwaliteit; drinkwatermaatschappijenkunnen mede dankzij ons redelijk zuiver water innemen. Daarnaast is het werk heel afwisselend. En wat ik ook bijzonder vind: je staat in nauw contact met de Rijn. Je krijgt echt een band met de rivier, en voelt je op een bepaalde manier verantwoordelijk. Bij een calamiteit wil je weten wat de oorzaak is, hoe het wordt opgelost en vooral: dat het goed komt.”

Simone Bolijn, medewerker laboratorium

Wat maakt het werk zo interessant?

“De maatschappelijke relevantie, want die is echt groot. Eind juni bijvoorbeeld raakte een Noors olieschip lek in Rotterdam en verloor het zo’n tweehonderd ton stookolie. Regiohandhavers namen monsters en wij adviseerden over het aantal, de locatie en de manier van bemonsteren. Doel van onze daaropvolgende analyse was wetenschappelijk aantonen of de olie op het water van de tanker afkomstig is. Dit draagt bij aan bijvoorbeeld aan het verhalen van opruimingskosten en natuurherstellende maatregelen. Daarnaast is internationale samenwerking steeds belangrijker. Bijvoorbeeld met het Duitse Bundesamt für Seeschifffahrt und Hydrographie. Olieschepen varen de hele wereld over en we willen dat controles en analyses internationaal op dezelfde manier worden uitgevoerd. In een geval zoals het ongeluk in Rotterdam gelden dan zowel voor ons in Nederland als voor de eigenaar van het schip uit Noorwegen dezelfde richtlijnen.”

Wat vraagt het van de persoon om dit werk goed te kunnen doen?

“Veel concentratie en analytisch vermogen. Je bent een laboratoriumtype: dol op onderzoek. Vervolgens kun je ook uitleggen wat je hebt gedaan en wat de conclusies zijn. Dat werk je dan uit in een rapport. Analisten zijn fanatiek. Ze houden de vakliteratuur bij, bijten zich vast in onderzoeken en willen altijd het naadje van de kous weten. Projectmatig kunnen werken is ook belangrijk. Je hebt deadlines en moet projecten binnen de afgesproken termijn afronden.”

Henk Zemmelink, senior adviseur laboratorium

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

“Je controleert ’s morgens of de analyseapparaten de afgelopen nacht goed hebben gedraaid. En dan sla je aan het analyseren. Eerst maak je een planning voor de dag en zet je de spullen klaar voor het voorbewerken van de monsters. Vervolgens gaan die monsters in de analyseapparatuur. De resultaten worden automatisch berekend, maar we controleren ze altijd nog handmatig.”

Wat maakt het werk zo interessant?

“De uitdaging om voor een geaccrediteerd laboratorium te werken. Want onze analyseresultaten moeten gegarandeerd honderd procent betrouwbaar zijn. Daarnaast zit de uitdaging in de planning: je werkt aan diverse projecten die deadlines hebben. En we krijgen dagelijks waterkwaliteitsmonsters die snel - binnen een aantal uren - onderzocht moeten worden. Tot slot dragen alle analisten bij aan een stukje innovatie. Het doorontwikkelen van bestaande analysemethoden bijvoorbeeld, om nieuwe stoffen te kunnen detecteren.”

Waarom zou iemand solliciteren bij Rijkswaterstaat?

“Het werk hier is heel divers; van puur operationele analyses tot aan advies op het gebied van beleid en beheer. En Rijkswaterstaat vertaalt landelijk beleid door naar het regionale waterbeheer en de uitvoering van de analyseprogramma’s.”

Deel deze pagina op